Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok, ABD’de yürürlüğe girmesi planlanan satış veya yasaklama zorunluluğu getiren yasaya karşı, geçici tedbir kararı alınması talebiyle Temyiz Mahkemesi’ne başvurdu. Şirket, platformun kapatılmasının, ABD’deki küçük işletmelere ve içerik üreticilerine büyük ekonomik zarar vereceğini belirtti.
Geçici Tedbir Talebi ve Yasanın Etkileri
TikTok’un başvuru dilekçesinde, Yüksek Mahkeme incelemesi beklenirken geçici bir tedbir kararı alınmasının, yeni yönetimin pozisyon belirlemesi için zaman kazandıracağı ifade edildi. Söz konusu yasanın, platformun ABD’de faaliyetlerini durdurmasına yol açacağı vurgulandı.
TikTok’un Küresel İş Çözümleri Başkanı Blake Chandlee, dilekçede, platformun yalnızca bir aylık kapanmasının ABD’de:
- Yaklaşık 2 milyon içerik üreticisi için 300 milyon dolar,
- Küçük işletmeler için 1 milyar dolar gelir kaybına neden olacağını belirtti.
Platformun uzun süre kapalı kalması halinde bu rakamların daha da artacağına dikkat çekildi. Ayrıca, TikTok’un 2025 yılı için hedeflenen küresel reklam gelirinin %29’unun kaybedilmesinin öngörüldüğü açıklandı.
Yasa ve Mahkeme Kararı
Geçtiğimiz yıl ABD yönetimi, TikTok’u, Amerikalı kullanıcı verilerini Çin yönetimine erişilebilir hale getirmekle suçlayarak platformun ABD’li bir şirkete satılması veya yasaklanmasını öngören bir yasa çıkardı. Başkan Joe Biden tarafından onaylanan yasa, TikTok’a 19 Ocak 2025’e kadar Çinli ByteDance ile ilişkisini sona erdirmesi için süre tanıdı. Aksi takdirde platformun ABD’de yasaklanacağı duyuruldu.
TikTok ise bu yasanın ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu ve sürenin teknik olarak yeterli olmadığını belirterek temyize gitti. Ancak, Temyiz Mahkemesi geçtiğimiz hafta yasayı destekleyen bir karar aldı.
Donald Trump’tan Tepki
ABD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump, yasaya karşı çıkarak, bu düzenlemenin ifade özgürlüğü ve açık internet ilkelerine zarar verdiğini ifade etti. Yasanın, Trump’ın görevi devralacağı 20 Ocak 2025’ten bir gün önce yürürlüğe gireceği açıklandı.
TikTok’un yasaya karşı mücadelesi sürerken, platformun geleceği belirsizliğini koruyor.